Een jaar geleden vertaalde ik het boek Soulfulness van Brian Draper. En dat ging niet helemaal op z’n soulfulst, om het maar eerlijk te zeggen. Er was een strakke deadline, ik had nog genoeg ander werk, het werd Sinterklaas, toen was zoonlief jarig en daarna was het Kerst… Maar toch. Ik werkte met veel bezieling aan de vertaling van het boek en ik dacht: hier wil ik meer mee. Het boek gaat over bezieling in ons bestaan. Hoe kom je tot leven als mens? Hoe leef je voluit? Hoe leef je met aandacht en bewust?

 

Ik denk dat veel mensen naar bezieling op zoek zijn. Toch is leven vanuit je ziel minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Want hoe vaak doe je dingen niet ‘uit gewoonte’, omdat je ‘niet wil afwijken’ of ‘op de automatische piloot’? Hoe drink je je kopje koffie of thee bijvoorbeeld? Hoe luister je naar de kinderen als ze je hun belevenissen vertellen? Vanuit welke houding doe je je (vrijwilligers)werk? En kom je op je werk wel uit de verf? Waarom toch iedere keer weer die innerlijke stem die zegt dat je het niet goed doet? Of wat gebeurt er als je ineens diep geraakt wordt door muziek of de natuur?

 

Brian Draper beschrijft een heel aantal mindfulnesstechnieken en andere werkvormen die behulpzaam zijn om de stem van je ziel te verstaan. Door de beoefening hiervan word je je meer bewust van wie je bent, hoe je leeft en hoe je wilt leven, en dat uit zich in keuzes met betrekking tot je werk, vriendschappen, je omgeving. Een ‘soulful’ leven is niet alleen maar mooi of ‘soft’. Als je de stem van je ziel verstaat, kun je je ook bewust worden van negatieve stemmen of patronen in je bestaan. Het kan je confronteren met verdriet of met dat wat je in je leven als onaf ervaart. Soulfulness is dus heel down to earth, het gaat over ons dagelijks leven; hoe dat – ook in de paradoxen ervan – met bezieling te ervaren, hoe daarin bezieling te brengen. In de beschrijving hiervan legt de auteur op een natuurlijke manier verbindingen met thema’s uit de christelijke traditie.

 

Veel boeken zijn inspirerend. Alleen … dan heb je ze uit, zet je ze in de kast, en door de waan van de dag vervliegt de bezieling. Om dat te voorkomen, werk ik nu, samen met Machteld Hoekzema, aan een cursus Soulfulness.

 

De cursus Soulfulness biedt gedurende 4-5 avonden en via afwisselende werkvormen – gesprek, oefeningen, meditatietechnieken – handvatten om te leven vanuit je ziel. In de cursus oefen je, probeer je uit, zodat bepaalde gewoonten langzamerhand beklijven en deel gaan uitmaken van je leven. Dat leidt tot een meer bezield leven dat niet alleen heilzaam is voor jezelf, maar ook voor de omgeving waarvan je deel uitmaakt.

 

Nieuwsgierig geworden? Bij dezen vast een uitnodiging in de woorden van Brian Draper: “We hopen dat jij de cursus als een ruimte vol bezieling ervaart. Weet je welkom om deze ruimte zonder enige vorm van dwang binnen te treden, op adem te komen en stil te zijn … en om je opnieuw te verbinden met het ‘leven in al zijn volheid’, zoals Jezus het eens zei. (Johannes 10:10) Niets meer en hopelijk ook niets minder” (Soulfulness, p. 17).

 

Marleen Schoonderwoerd

 

Cursusdata

di 23 januari

di 6 februari

di 20 feb

di 6 maart

di 20 maart

 

Cursuslocatie

De Hoeftuin, boerderij de Hoef

 

Cursusleiders

Marleen Schoonderwoerd werkt als redacteur, trainer en gemeentebegeleider onder de naam Geestkracht.nu. Ze is de vertaler van het boek Soulfulness. De cursus die daaruit is voortgevloeid, past goed bij het motto van Geestkracht.nu: leven met bezieling. marleen@geestkracht.nu

 

Machteld Hoekzema werkt als geestelijk verzorger, geeft trainingen op het gebied van christelijke meditatie en levenskunst en is bestuurslid van Vacare, Platform voor meditatief leven binnen de Protestantse Kerk Nederland. machteld.hoekzema@gmail.com