Vanaf het begin van de Veertigdagentijd, ruim zes weken tot aan Pasen, volgden we met een groepje mensen de online cursus: In deze stilte. We werden aan de hand genomen door Jos Douma, die op zijn website zes online lessen aanbiedt. In elke les is er onderwijs over stilte, er klinkt een lied, er wordt een Bijbeltekst besproken, er zijn vragen om ons aan het denken te zetten en er zijn oefeningen.

Bij de eerste les stond Psalm 46:11a centraal: ‘Wees stil en weet dat ik God ben’. ‘Wees stil’ zou je ook anders kunnen vertalen. Bijvoorbeeld met: laat los, of, staak de strijd. Juist als je stilte zoekt, bemerk je hoe moeilijk het is om een stil plekje te vinden, en als je dan even stil zit en stil bent, ontdek je hoeveel onrust er in je huist. Gedachten schieten alle kanten op; wat er achter me ligt, wat er nog moet gebeuren en om aandacht vraagt. Duizend dingen kunnen een mens bezighouden als je even stil bent.

Staak de strijd, wees stil, laat het los… Deze zachte aanmoedigingen echoën nu regelmatig door mijn hoofd en helpen me om echt even stil te zijn en rust te vinden. En door er bewust mee bezig te zijn lukt het ook wat beter om in het dagelijks leven met iets meer aandacht te leven, rustiger te ademen, trager verder te gaan.

Vandaag las ik bovenstaande uitspraak: ‘Als je van de waarheid houdt, bemin dan de stilte.’ Het is een uitspraak om echt even op te kauwen. Want, vind je de waarheid in je onrust, of als je daar doorheen ploegt om stil te worden, of vind je de waarheid als je eindelijk stil bent geworden en de strijd hebt gestaakt? De uitspraak is van Izaäk de Syriër. Hij vervolgt: ‘Zoals de zon je verlicht, zal de stilte je in God verlichten. De stilte zal je van je valse kennis bevrijden en je toegankelijk maken voor God zelf’. Blijkbaar hangen stilte en licht/verlichting vinden met elkaar samen. En ik begin dat steeds beter te begrijpen.

Jos Douma schrijft: ‘Stilte is een doel dat we misschien nooit helemaal bereiken. Maar we gaan op weg naar de stilte. Het gaan van die weg is het doel.’ In de afgelopen weken heeft het gaan op deze weg me geholpen, me gevoed en geleerd de stilte af en toe op te zoeken, en dwars door alle onrust heen soms ook te vinden. De zachte aanmoedigingen zullen me blijven vergezellen: staak de strijd, wees stil, laat het los… Ik hoef geen stille hoogtes te bereiken, maar het wandelen op deze weg bevalt me goed.

Marije Karreman, april 2021

 

Meer weten? Kijk eens op www.levenindekerk.nl en dan onder online cursussen.