Aan het begin van de middag nemen de deelnemers wat onwennig plaats in de kring. Een beeldje van Christoffel staat in het midden, met meer symbolen, veel kaarsen, bloemen en ook dadels en chocola.

In het openingsritueel heten Annemieke en Marian iedereen welkom; een talking-stick begeleidt het kennismakingsrondje. Marian vertelt de legende van Christoffel, die zo’n zware last op zijn schouders had dat het water hem aan de lippen stond. Die ervaring kennen de meesten van hen van dichtbij. De één is twee jaar geleden letterlijk omgevallen, vertelt ze, en is nu haar leven opnieuw aan het opbouwen. De ander is een half jaar geleden vastgelopen en is nog maar net begonnen om naar de brokstukken te kijken. ‘Fijn dat hier aandacht is voor mijn spiritualiteit’, zegt hij. ‘Hier kan ik op een ander niveau naar mijn eigen verhaal kijken.’

Het verhaal van Christoffel komt steeds terug in de werkvormen van de middag. De mensen schilderen de rivier van hun eigen leven en ze vertellen elkaar over de last op hun schouders. Ze mediteren over de krachtbronnen waar ze steun aan hebben; met een korte opstelling verkent iedere deelnemer waar ze staat ten opzichte van haar steun en haar last staat. ‘Dit geeft inzicht’, zegt een jonge vrouw, ‘en nieuwe inspiratie om verder te gaan.’ In de loop van een middag zijn ze een groep geworden, waar emoties veilig zijn en de deelnemers groeien aan elkaar.

De middag wordt afgesloten met een zegenritueel, waarin iedere deelnemer afzonderlijk een zegen van Christoffel ontvangt. Een ontroerend moment voor veel deelnemers. ‘Ik weet nu dat ik mijn last niet alleen hoef te dragen.’

Deze Draag-Krachtdag vond op vrijdagmiddag 29 oktober plaats in boerderij de Hoef. De begeleiding was in handen van Marian Geurtsen en Annemieke Vink.