Mijn eerstje kindje verloor ik na drie maanden zwangerschap. Een paar maanden later liep ook de tweede zwangerschap mis. Niet lang daarna droomde ik van mijn kindjes als sterren aan de hemel. Ze waren samen onderweg naar het grote Licht en de Liefde waar ze vandaan gekomen waren. Sindsdien kijk ik naar de hemel met liefde.

Kindjes die er niet meer zijn, kun je nog wel liefhebben. Maar het is een onzichtbare vorm van liefde, omdat je kindje zelf onzichtbaar is. Het is lastig om die liefde te delen met andere mensen, want je kunt het niet hebben over de eerste hapjes of de eerste stapjes. Je hebt geen foto’s op je telefoon om even te laten zien. Maar die liefde, die is er wel. Die houdt nooit op. Dit delen is gemakkelijker met andere vrouwen die ook een kindje verloren tijdens of kort na de zwangerschap. Daarom houden we een viering, speciaal voor vrouwen, waarin deze kindjes centraal staan.

In deze bijeenkomst staan jullie kindjes centraal. We vieren hun korte bestaan. We delen jullie verhalen. We staan stil bij hoe verdrietig het is als een bloem in de knop gestorven is. En hoe pijnlijk het is als jouw lichaam geen leven heeft kunnen voortbrengen. Dat doen we met een bijzonder ritueel en door creatief aan de slag te gaan. En die bijeenkomst plannen we vlak na Kerst. 28 december, tussen Kerst en Driekoningen, heeft in de christelijke traditie een speciale betekenis voor mensen die een kindje verloren hebben. Na de geboorte van Jezus heeft koning Herodes alle kindjes van Bethlehem tot twee jaar laten doden. Op deze dag gedenkt de kerk hun rouwende moeders. Het leek ons goed om bij deze traditie aan te sluiten. Ik noem het ‘vierde kerstdag’, want op deze manier heeft Kerst voor mij een nieuwe betekenis gekregen.

Of er nu nog kinderen gekomen zijn na dit kindje of niet, je blijft toch altijd denken aan hoe dit kind opgegroeid zou zijn, denken aan wie zij of hij geworden zou zijn, zelfs jaren later. Het kan je een eenzaam gevoel geven als niemand meer vraagt naar je kindje. Voor mij is dit een reden om deze krachtdag aan te bieden: we geven elkaar de gelegenheid om de liefde voor onze sterrenkindjes hardop uit te spreken. We nemen even een inkijkje in hun een ereplaatsje in de hemel. Op hun verborgen manier blijven ze deel uitmaken van je leven en dat mag gevierd worden. 

Praktische gegevens:

Maandag 28 december, 19-22 uur 

Boerderij de Hoef, Hogeweide 6, Utrecht 

Begeleiding: Marian Geurtsen en Sophie Albers 

Deelname: alleen open voor vrouwen die zelf een kindje verloren

Kosten: € 35 

Opgeven: info@dehoeftuin.nl